Met deze 8 tips maakt u van uw kerstdiner een succes!

Geschreven door DiningCity
Gepubliceerd op 21 december 2021 • Leesduur 5 minuten

Kerst staat voor de deur! Het gros van België krijgt vrienden of familie over de vloer voor een heerlijk kerstdiner. Maar hoe zorgt u dat het kerstdiner een succes gaat worden en niet uitdraait op een grote teleurstelling? Sommigen panikeren bij het denken aan het woord ‘kerstdiner’. Maar dat kan verleden tijd zijn! Met deze tips loodsen wij u door het kerstdiner heen!

Spring naar

1. Wie nodigt u uit?

Het eten is dan wel belangrijk, maar wat heeft u aan goed en lekker eten als het gezelschap niet aangenaam is? Precies! Het kerstdiner is pas geslaagd als u omringd bent door goed gezelschap, waar iedereen het naar z’n zin heeft en kan genieten van elkaar. U bent de chef maar tegelijkertijd ook de gastheer of -vrouw die zorgt dat iedereen is verzadigd (en gehydrateerd).

2. Wat gaan we eten?

Ga niet op de dag voor kerst zoeken naar recepten, dat is eigenlijk al te laat! Begin daarom op tijd! Blader eens door uw favoriete recepten in uw receptenboek of door een kookboek. Er zit altijd wel iets lekkers tussen, en niet ieder recept hoeft kerst-gerelateerd te zijn. De kookmagazines van supermarkten staan ook bomvol met de allerlekkerste kerstrecepten van het jaar en spelen in op de foodtrends.

3. Maak het niet te moeilijk voor uzelf

Kies zo veel mogelijk ‘makkelijke’ recepten uit. Heeft u een ingewikkeld recept uitgekozen, voor bijvoorbeeld het hoofdgerecht? Test het uit, ga ‘proef koken’! Zo voorkomt u dat het een ramp wordt als je het recept voor het eerst gaat koken tijdens het moment suprême. Klassieke recepten en gerechten die u al kent, doen het ook goed. Zo weet u dat het goed gaat en is de kans op teleurstelling ook kleiner. En wie heeft er nou geen goesting in de klassieke carpaccio?

4. Voorkom dat u misgrijpt!

Nu u de recepten heeft uitgezocht, kunt u beginnen met alvast de benodigde ingrediënten bij elkaar te sprokkelen. Ga op tijd naar de supermarkt, de slager, de groenteboer of de markt, zo voorkomt u dat u voor een leeg schap staat en dus misgrijpt. Als het goed is spelen de winkels goed in op de hardlopers tijdens de feestdagen, maar niks is minder waar als er veel vraag en weinig aanbod is. Maak een boodschappenlijstje (zo vergeet u ten slotte ook geen enkele zaak) en blader de reclamefolders door waar u eventueel korting kunt pakken. Verspreid uw aankopen over de dagen: frisdrank en wijn kunt u bijvoorbeeld een aantal dagen van tevoren kopen. En houd uw hoofd koel tijdens het boodschappen doen, hoe zwaar het ook is in de kerstchaos!

5. De sfeer zegt alles

Een ongedekte tafel, fel wit licht en geen muziek, dat maakt de avond er niet leuker op. Daarom deze tips:
• Zet uw favoriete afspeellijst op van kerstnummers, die doet het altijd goed. Of ga voor rustige en zachte muziek.
• Heeft u een smart-tv? Zet een filmpje op met knisperend haardvuur op. Of nog beter: steek de openhaard aan als je die hebt.
• Zorg voor een juiste balans met de temperatuur in de huiskamers, te warm of te koud: het bederft de sfeer! Denk ook aan voldoende ventilatie, juist in deze tijd superbelangrijk.
• Vergeet het felle witte licht, maak het aangenaam! Dim uw kamerlampen en brand de kaarsjes aan. Zet de kerstverlichting aan en zorg dat het licht zich focust op de tafel met al uw lekkernijen en uw gasten. Dat maakt het warm en aangenaam!
• Last but not least: decoreer uw tafel. Leg een tafelloper op uw tafel dat niet te druk is. De focus ligt op de tallore en het eten. Zet de kaarsen op tafel of gebruik een slinger met lampjes (met zachte verlichting) op tafel. Zet de gepoetste glazen op tafel samen met de gevouwde servetten. Hou het rustig! Ook leuk: maak menukaarten wat er geserveerd gaat worden.

6. Wijnen, wijnen, wijnen!

Maak het kerstdiner helemaal af met heerlijke wijnen. Laat u voorlichten in de winkel of ga zelf op onderzoek uit. Op internet is veel te lezen over welke wijn u bij welk gerecht schenkt. In de supermarkt heeft u bijvoorbeeld ook ‘informatiekaartjes’ die u precies vertellen bij welk gerecht u een wijn kunt schenken. Vergeet ook niet een karaf met water, dat scheelt voor de volgende dag! Zo kunt u de volgende kerstdag weer fris aanschuiven bij het ontbijt of fris verschijnen op uw werk na kerst (tot zover dat mogelijk is).

7. Voorbereiding is de sleutel tot succes

Sommige onderdelen van recepten of gerechten kunt u al voorbereiden. Denk aan soepen of sauzen dat ideaal is om dezelfde ochtend of een dag van tevoren te maken of om in te vriezen. Ook zoete gerechten lenen zich prima uit om al eerder te maken: taart, cake of nagerechten.

8. Makkelijkste manier: afhalen of bezorgen

Ziet u het nou écht niet zitten? Dan kunt u altijd nog bij uw favoriete restaurant een kerstmenu afhalen of laten bezorgen. Zo weet u dat er echt niks fout kan gaan ten tijde van uw kerstdiner. Houd wel in gedachte dat u op tijd je bestelling moet doorgeven aan het restaurant waar u uw kerstdiner wil bestellen. En maak je geen zorgen: u bent heus niet de enige die het doet!

En vergeet niet: geniet van het kerstdiner

Het komt allemaal goed! Doorloop deze stappen en er komt geen paniek om de hoek kijken. Misschien een beetje, maar u heeft er wel alles aan gedaan om het tot een succes te maken. Vergeet niet om af en toe te relaxen tijdens het kerstdiner en uzelf ook de tijd te geven. Niet alle gangen hoeven direct achter elkaar geserveerd te worden. Zo kan ook iedereen even nagenieten en plek maken voor de volgende gang. En kunt u zelf ook nog eens genieten van het diner en uw gezelschap. Zo wordt kerst alsnog een feest dit jaar!

Diningcity Restaurant Deals

Ja, ik wil elke week wel korting op restaurants ontvangen!

Restaurant aanmelden

Bent u restaurant eigenaar en vindt u dat uw restaurant ook op Diningcity hoort? Meld u zich dan nu aan!

Gratis aanmelden

Alle steden