Dit zijn dé wijnspijscombinaties voor uw fenomenale kerstdiner!

Geschreven door Marc
Gepubliceerd op 12 december 2022 • Leesduur 4 minuten

Het is weer bijna zover: Kerst! En nu horen we u al hardop denken: ‘Het jaarlijkse diner, daar gaan we weer’... Voor sommigen staat het kerstdiner gelijk aan stress. Samen met heel België boodschappen doen, ‘s ochtends vroeg het een en ander voorbereiden, de tafel dekken… En dan hebben we het nog niet over alle gerechten die u gaat opdienen met de heerlijke wijnen. Krijgt u al de zenuwen? Geen zorgen! Met deze heerlijke wijnspijscombinaties verrast u al uw gasten met de lekkerste wijnen!

Spring naar

Het voorgerecht

Iedereen klaar? Aanschuiven maar! Het allereerste gerecht van het diner: het voorgerecht. Hier kunt u gelijk een goede eerste indruk maken met de juiste wijnen.

• Begint u met een glas sprankelende champagne? Deze gaat goed gepaard met coquilles met prosciutto, chorizo of heerlijke oesters met citroen en ui.

• Een glas frisse sauvignon blanc is perfect voor gerechten zoals een heerlijke tomaten- of vissoep, zalmtartaar, bietencarpaccio met geitenkaas of gevulde portobello’s.

• Maak met een fruitige rosé een verrassende combinatie voor gerechten als de klassieke rundercarpaccio en steak tartaar of ga voor een provence rosé wanneer u een vitello tomato gaat opdienen.

Het hoofdgerecht

Zodra iedereen is bijgekomen van een overheerlijk voorgerecht en lekkere wijn is het tijd voor het hoogtepunt van de avond, het moment suprême: het hoofdgerecht. Met deze combinaties verovert u de culinaire harten van uw gasten!

• Blijft u bij de witte wijnen? Een goed glas chardonnay is perfect voor gerechten zoals zalm wellington, varkens- of kiprollade uit de oven, paddenstoelenrisotto, eendenborst in sinaasappelsaus of een krachtige chardonnay voor een lekker stuk varkenshaas.

• Een (zachte) merlot doet uw gasten genieten wanneer ze een heerlijke beef wellington of truffelrisotto eten.

• Ga voor charme met pinot noir! Deze wijn gaat heerlijk gepaard met een oven-heerlijke beef wellington, bietenwellington, hertenbiefstuk, ossenhaas, varkens- of kiprollade, eendenborst in kersensaus of kalkoen.

• Trakteer uw gasten op een heerlijke syrah wanneer u een hertenstoof of kiprollade serveert.

• Met een goed glas wijn uit de Bourgogne zitten uw gasten gegoten! Rode Bourgogne gaat heerlijk gepaard met coq au vin, boeuf bourguignon of hazenpeper. Witte Bourgogne serveert u het best in combinatie met een kreeftgerecht.

Het nagerecht

De een steelt de show met een heerlijk hoofdgerecht, de ander met een fenomenaal dessert of kaasplankje. Ook bij het nagerecht kunt u heerlijke uitgekiende wijnen schenken voor uw gasten.

• Eindigt u met een trifle, de welbekende viennetta of ijstaart? Dan kunt u hier zonder zorgen een goed glas muscat bij schenken.

• Een heerlijk wit kaasje zoals brie of camembert? Die gaat perfect samen met een glas Witte Bourgogne. Overigens kunt u dit druivensapje ook schenken bij het serveren van een crème brûlée.

• Met een kaasplankje van oude kazen en/of blauwschimmelkazen zoals roquefort en gorgonzola kunt u goed gedijen met een glas port. Deze portwijn kunt u ook serveren bij een stoofpeertoetje.

Onze allerlaatste tips!

Zo, nu kan het niet meer misgaan wat betreft de wijnspijscombinaties. Nu alleen de gerechten nog! Gaat u geen van deze gerechten opdienen maar gaat u ouderwets gourmetten? Dan kunt u uw gasten verwennen met een merlot, nero d’avola, shiraz, tempranillo of chardonnay. Of gewoon natuurlijk allemaal, u kunt het zo gek maken als u zelf wilt!

Maak het uzelf nog makkelijker door te kiezen voor een pakket van allerlei luxe wijnen. Met deze zes verschillende luxe wijnen tilt u uw diner naar een hoger niveau en kunt u uw gasten verwennen met wijnen voor fijnproevers (en uzelf natuurlijk)!

Vergeet niet om te genieten van het samen zijn en al dat lekkers wat u heeft gemaakt, zo wordt Kerst één groot feest voor u en uwsmaakpapillen!

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met de wijnliefhebbers van Wijnvoordeel.be!

Veelgestelde vragen

Je kunt bij de meeste restaurants gratis reserveren en annuleren. De rekening betaal je pas in het restaurant. Sommige restaurants vragen om een kleine aanbetaling, dit wordt duidelijk aangegeven bij het plaatsen van de reservering.

Van elke reservering ontvang je binnen enkele minuten een bevestiging op het door jouw opgegeven email adres. Niets ontvangen? Kijk dan even in je spambox.

Ja, restaurants houden altijd rekening met eventuele dieetwensen.

Je kan je dieetwensen aangeven bij de opmerkingen op het reserveerformulier.

Bij de meeste deals zijn drankjes zijn niet inbegrepen.

Sommige restaurants bieden een all-in arrangement aan waarbij duidelijk wordt aangegeven welke drankjes wel zijn inbegrepen.

Geen probleem.

Indien je een account bij ons hebt aangemaakt kun je op je account inloggen en de reservering zelf eenvoudig wijzigen.

Heb je geen account? Klik dan op de link van de bevestigingsmail van je reservering.

Ja, je kunt altijd gratis annuleren.

Indien je een aanbetaling hebt gedaan kun je tot 24 uur voor je reservering annuleren. Het door jou aanbetaalde bedrag wordt dan automatisch op je rekening terug gestort. Let op: als je minder dan 24 uur van tevoren annuleert houdt het restaurant je aanbetaling om de kosten van de tafel te dekken. Wij staan hier los van, problemen die hierdoor veroorzaakt worden moeten in communicatie met het restaurant opgelost worden.

Je kunt je reservering annuleren vanuit de bevestigingsmail: Klik op reservering beheren in de mail en klik op de knop reservering annuleren. Als je een account hebt aangemaakt, kun je dit ook gemakkelijk doen door naar 'mijn reserveringen' te gaan. Je kunt ook contact met ons opnemen op telefoonnummer (020) 486 67 29 of per email via [email protected].

Diningcity Restaurant Deals

Ja, ik wil elke week wel korting op restaurants ontvangen!

Restaurant aanmelden

Bent u restaurant eigenaar en vindt u dat uw restaurant ook op deze website hoort? Meld u zich dan nu aan!

Gratis aanmelden

Alle steden